Guldblog.net

En god, lagret årgang 65'ers hallelujaer og hovsaer

Guldblog.net

En god, lagret årgang 65'ers hallelujaer og hovsaer

Jong & jyden

Jeg elsker bøger. Især biblioteksbøger. Nostalgien ved duften af min ungdom. Når jeg sad på Viby Bibliotek og læste tegneseriehæfter. Tanken om genbrug. Det slidte omslag. De til tider tilsmudsede sider efter en tabt syltetøjsmad. Og så er der bare en forbandet dejlig ro ved at læse en bog.

For nogle år siden var jeg løbet tør for gode krimiforfattere. Og jeg trængte til lidt afveksling. Jeg var tidligere stødt på anmeldelser og artikler om forfatteren Erica Jong. En kvinde der rockede (og chokerede) verden i 1970’erne med hendes bog om ”det gnidningsløse knald”. Hendes debutroman ”Luft under vingerne” (”Fear of flying”) fra 1973. Erica Jong havde før denne bog udgivet digte. Hun er en yderst intelligent og interessant forfatter. Med en kolossal livserfaring og en sprudlende personlighed. 

Bogen handler om Isadora Wing. En kvinde sidst i 20’erne, forfatter og med en frygt for at stå på egne ben. Men hun har et inderligt behov for at frigøre sig. Finde det ”gnidningsløse knald” – dette er bogens omdrejningspunkt. Og da hun møder den meget frisindede Adrian Goodlove på en kongres i Wien, hopper hun i hans bil og tager med ham på en Europaturné.

”Luft under vingerne” lader os følge Isadora i jagten på sig selv. Den emmer af erotiske beskrivelser og et frimodigt sprog. Godt pakket ind i en tætomsluttende aura af forfatterens intellekt. Og så bliver kvinders seksuelle lyst synliggjort. Husk på, at den er skrevet i 1973. Hvor kvinders lyst og erotiske væsen endnu ikke var af interesse for menneskeheden. Den giver stof til eftertanke.

Erica Jong har skrevet yderligere 2 bøger om Isadora Wing - ”Kunsten at redde livet” (How to save your own life”, fra 1977), samt ”faldskærme og kys” (Parachutes and Kisses, fra 1984). Og de er alle 3 formidabel læsning. Beskrivende, oprigtige og sjove. Men uden vulgaritet. For man skal ikke tage fejl af, at femininismen i bogen ikke er en modsætning til kærligheden.

Jeg slugte alle 3 bøger råt. Og som læsningen skred fremad voksede mit mod på at virkeliggøre en drøm. At skrive. At få alle de hersens mange tanker og finurligheder der foregår i mit hoved ned på et stykke papir. Jeg fik skrevet nogle sider, men af og til vil livet noget andet med én. At man lige tager en uventet afkørsel. Og tiden gik.

Så I starten af året faldt jeg over hendes i bøger i brugt udgave. Jeg slog til, da Isadora Wing kan tåles at blive læst igen. Jeg huskede det kick jeg fik af hendes bøger. Der er noget selvudviklings-håndbog over dem. Jeg har altid været tiltrukket af det erotiske i bøger, tegneserier og billeder. Og tanken om at finde mig selv i alle mulige afskygninger. Gerne på en letfordøjelig måde.

Og i dag sidder jeg så og føler, at min drøm er blevet virkelighed. Det skal fejres med dette indlæg om et af mine genbrugsfund. Og med en tanke til, et for mig, kvindeikon der har gjort en stor forskel. Om noget, så har dette fund givet mening for mig. Måske det også kunne give mening for dig? 

Ha’ en gu(l)ddommelig onsdag 💛